Screenshot 2019 01 28 at 21.28.42

Zagorac ste i osjećate duševne boli zbog NewsBarovog članka o ‘Poskoku koji je ugrizao Zagorca i uginuo od trovanja alkoholom’, ili ste vlasnike Alfe pa vam je povrijeđena čast zbog članka o tome kako Alfa Romeo ulazi u svijet F1 s bolidom dvosjedom kako bi imali gdje smjestiti automehaničara. Razmišljate o tužbi, ali ne znate što vam je činiti? Ne očajavajte, Robert Zuber i Al Jazeera imaju rješenje za vas.

Ovaj polusatni dokumentarac donosi odgovore na sve pitanja koja su vas mučila. Nakon samo pola sata gledanja, više vam neće trebati niti odvjetnik kako bi uspješno namirili duševne boli koje je NewsBar izazvao vama, vašoj jetrvi, djedovoj tetki ili bratovoj zaovi.

PS. Drugi dio teksta smo jednostavno ukrali s portala Index.hr

TRENUTNO se na sudovima vodi preko stotinu postupaka protiv novinara ili medija, a prošla godina, osim trenda podizanja tužbi zbog objavljenih vijesti i članaka, ostat će zapamćena i po nekoliko bizarnih presuda s visokim novčanim naknadama koje su išle na teret vodećih novinskih kuća i samih novinara. Upravo je to tema emisije “Revizija” Roberta Tomića Zubera, koja je večeras premijerno prikazana na televiziji Al Jazeera. Tema večerašnje emisije je “Novinarstvo u sudnici”, a u njoj sudjeluje niz urednika, novinara, članova Hrvatskog novinarskog društva, odvjetnika i dio predstavnika sudske vlasti. Iskustva s presudama, koje se doživljavaju kao udar na slobodu medija, podijelile su redakcije Jutarnjeg i Večernjeg lista, Telegrama, 24 sata, NewsBara, Lidera, net.hr, Slobodne Dalmacije i Indexa.

Govorilo se o presudi protiv News Bara zbog satire na račun Velimira Bujanca, presudi protiv Jutarnjeg lista zbog autoriziranog intervjua zastupnika Nikole Grmoje, velikom broju tužbi Milijana Brkića, potpredsjednika sabora i zamjenika šefa HDZ-a, bizarnom pojašnjenju presude protiv Podravskog lista, velikom broju tužbi HRT-a protiv medija, novinara i HND-a te o slučaju u kojem je Slavko Linić tužio i dobio presudu protiv Indexa jer je prenio agencijsku vijest HINA-e.

Svoj presjek aktualnog stanja medija koji prolaze kroz sudnice dali su novinar portala Index.hr Ilko Ćimić, glavni urednici Goran Ogurlić iz Jutarnjeg lista, Dražen Klarić iz Večernjeg lista i Miodrag Šajatović iz tjednika Lider te novinari Boris Rašeta iz 24 sata, Jasmin Klarić s portala Telegram, kao i dvojac iz News Bara Borna Sor i Domagoj Zovak. U emisiji su sudjelovali i šef Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko i potpredsjednica te organizacije Slavica Lukić, kao i odvjetnica Vesna Alaburić. Gotovo svi se slažu kako je krajnji cilj najnovijeg trenda tužbi protiv novinara i medija suzbijanje slobode izražavanja, odnosno slobode u medijima.

“Hrvatski novinari i nakladnici su europski rekorderi kada se uzme broj sudskih tužbi kojima su izvrgnuti”

Odvjetnica Vesna Alaburić kaže kako su prema njezinim saznanjima hrvatski novinari i nakladnici europski rekorderi kada se uzme broj sudskih tužbi kojima su izvrgnuti.

“Općinski građanski sud u Zagrebu, najveći sud u Hrvatskoj, ima ukupno riješeno 239 predmeta, a u 22 slučaja usvojen je tužbeni zahtjev u cijelosti, u 47 predmeta djelomično, a ostaje razlika od 169 predmeta u kojima tužitelji nisu uspjeli”, rekao je predsjednik Državnog sudbenog vijeća, sudac Vrhovnog suda Željko Šarić govoreći o tužbama protiv medija i novinara. Ono što je zanimljivo je da je Šarić rekao kako ne osporava da postoje pogrešne odluke, kao i one odluke suda o kojima se može diskutirati.

“U sudskoj profesiji, a i u pojedinim presudama ima problema”, priznao je zamjenik predsjednika Vrhovnog suda i zamjenik predsjednika Udruge hrvatskih sudaca  Marin Mrčela dodajući da ne vidi namjeru nametanja cenzura pojedinim sudskim presudama. No sudac Mrčela smatra da je došlo vrijeme da novinarska struka sjedne za stol sa sudbenim vlastima i pokuša pronaći konsenzus za niz otvorenih pitanja. Hrvatski publicist, bivši diplomat i glavni ravnatelj HRT-a Mirko Galić naglasio je da je jedan od stupova demokracije sloboda medija, no i da pravo na osobnost treba čuvati svim sredstvima.

“Prednost ipak dajem pravu na slobodu izražavanja i prava javnosti da zna za važnu informaciju, pa iako ona stvorila duševnu bol”, zaključio je Galić.

Možda ste propustili

Roditelji zabrinuti zbog promiskuitetnog ponašanja sina (10) jer svake godine promjeni po tri župe

Iskradanja na ispovijedi za vrijeme školskih satova i posjećivanje susjednih župa bili su prvi znakovi da Marko ima problem.

Zagrepčanka dobila koronu iako je čitavo vrijeme nosila masku za lice

Velika polemika koja se vodi oko učinkovitosti maski za lice kod transmisije…

Sizif odbio posao u USKOK-u jer vjeruje kako će na starom poslu ipak biti produktivniji

Sizif je iz USKOKA otišao nasmijan, jer mu je sada konačno jasno što su njegovi prijatelji mislili kada su ga zezali dobacujući mu da radi ‘USKOK-ov posao’.

David Icke priznao: U Hrvatskoj nema urota, sami su si krivi

David Icke, jedan od najpoznatijih svjetskih teoretičara urote nedavno se osvrnuo se…

Nikola Tesla u osnovnoj školi pao tehnički jer nije znao složiti strujni krug

Ovo otkriće je u tolikoj mjeri šokantno da su se već počele mijenjati teorije o nacionalnoj pripadnosti velikog izumitelja.

Hrabri vuk u Prološcu golim šapama napao Imoćanku i preživio

U omalenom selu Prološcu kraj Imotskog jučer se odvijala prava drama. Naime,…