milan bandic
Screenshot/N1

Nakon bjeloglavog supa, i bjeloglavi uhljeb postao je zakonom zaštićena vrsta strvinara. Ova vrsta može se naći u javnim poduzećima, a iako populacija buja, svejedno je proglašen i zaštićenom vrstom.

Tu odluku donijeli su sami bjeloglavi uhljebi koji su zaključili da im treba zaštita od zakonskog progona koji bi mogao potpuno devastirati populaciju ovih vrlo osjetljivih pojedinaca. Dovoljno je da samo jedan dokument ili audiozapis dođe u krive ruke i cijeli ekosustav uhljeba mogao bi biti narušen.

Više o bjeloglavim uhljebima pitali smo botaničara Krešimira Ljusku. Prvo smo ga pitali zašto se ovim pitanjem uopće bave botaničari, a ne zoolozi. ”Da vam pravo kažem, uhljebe je teško svrstati. Iako se razmnožavaju i oprašivanjem računa, diobom odgovornosti i nepotizmom, na poslu se ponašaju poput biljaka jer uglavnom vegetiraju. Iako imaju neke životinjske karakteristike, njihov modus djelovanja uglavnom je vegetativne naravi”, pojašnjava Ljuska.

”Naredba o zaštiti ove vrste došla je sa samog vrha, od alfe bjeloglavih uhljeba, pa je sve ostalo čista formalnost. Uhljebi će sada biti zaštićeni zakonom pa ih neće moći goniti ni država ni privatni subjekti. U svakom slučaju, velik dan za očuvanje ove vrste”, zaključio je s kiselim osmijehom na licu botaničar Krešimir Ljuska.

Posjetili smo i jedno on najprepoznatljivijih staništa bjeloglavih uhljeba, Zagrebački Holding, u koji nas nažalost nisu pustili. ”Trenutačno smo u fazi preuređivanja. Kako su uhljebi dobili oznaku egzotične vrste, ulazak u Holding bit će moguć samo uz prethodnu najavu i punu kuvertu. Ovu dragocjenu vrstu treba čuvati pod svaku cijenu”, kazali su nam iz Holdinga.

Saznajemo da će se cijena ulaznica za Holding kretati između 1.000 i 10.000 eura, no dok smo istraživali cijene ulaznica, naišli smo na VIP paket koji košta čak 50.000 eura. Ova skrivena ponuda namijenjena je samo eliti, a u cijenu obilaska Holdinga uključen je i lov na uhljebe. Ta vrsta lova navodno služi za regulaciju i obnovu populacije uhljeba te je dobra za cijeli ekološki sustav poduzeća.

Možda ste propustili

Postignut kompromis: Vlada dozvolila svinjokolje svinjama koje su nosile FFP2 maske

Nakon 10 dana intenzivnih prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela predvođenog neustrašivim…

Sesvete: Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

Jučerašnje olujno nevrijeme nije zaobišlo niti moćno postrojenje za manipulaciju ionosfere, poznato…

ZAMP tužio grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Ovih dana stigla je milijunska tužba gradu Zadar koju je dobio od…

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…