gospic1
Google Maps

Stožer civilne zaštite svakodnevno objavljuje brojeve novooboljelih od koronavirusa, a te brojke povremeno su suma brojeva koje objavljuju lokalni stožeri. Podudaranje brojki možda je rijetkost, no pogađanje 7 uzastopnih brojeva novooboljelih pravo je čudo.

To je do sada uspjelo samo dječaku iz Gospića čiji roditelji redovito prate njegova predviđanja pa su nas kontaktirali kad je pogodio sedam dana za redom. Bruno iz Gospića ima 11 godina, voli brojke i mikroorganizme, a najdraži parazit mu je Wuchereria bancrofti čiji poster ima iznad kreveta. Kaže da mu je drag i koronavirus, ali u Gospiću su svi posteri već rasprodani pa se nada da će mu možda članovi Stožera poslati poster iz Zagreba.

Bruno kaže da svoj model predviđanja temelji na bazi podataka koju je izgradio na osobnom računalu, a koja skuplja sve relevantne podatke o oboljelima i njihovim kontaktima na jednom mjestu pa pomoću algoritma predviđa kako će se bolest širiti.

Dječak je svoj model ponudio i Ministarstvu zdravstva čiji sustav dokumentiranja se još uvijek svodi na nalivpero i Excel, a u pojedinim bolnicama uključuje telefaks i abakus. Nedostatak centralnog informatičkog sustava u zdravstvu brine Brunu već dvije godine, otkako mu je preminuo djed, uglavnom zbog birokratskih propusta uzrokovanih zastarjelom infrastrukturom te sporom i neučinkovitom razmjenom podataka.

Nažalost, njegov sustav je odbijen jer nije ”mali od onoga”, nema završen Fakultet prometnih znanosti, a jedina članska iskaznica koju posjeduje je ona za Samostalnu narodnu knjižnicu Gospić. Kako je Bruno za svoje godine vrlo ozbiljan mladić, upitali smo ga i kakav je njegov pogleda na budućnost u Hrvatskoj.

Dječak nam je rekao da je optimističan jer bi pandemija mogla potrajati, a čini se kao najbolja demografska politika koju je Hrvatska imala u svojoj povijesti. Zbog ograničavanja kretanja, iseljavanje je konačno dovedeno pod kontrolu, život u izolaciji i dosadi pogoduje natalitetu, a tragične posljedice koronavirusa otvaraju nove stambene prilike.

S Brunom smo se na kraju pozdravili i obećali da ćemo mu donijeti poster koronavirusa i posjetiti ga prvom prilikom. Vjerojatno sljedeće ljeto kad ćemo ići na more. Ako nam baš bude usput. Što će svejedno biti prije nego ga u Gospiću posjete iz Stožera jer su izbori tek za 4 godine.

Možda ste propustili

Sesvete: Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

Jučerašnje olujno nevrijeme nije zaobišlo niti moćno postrojenje za manipulaciju ionosfere, poznato…

Nikad nećete pogoditi tko je bivša hrvatska premijerka koja je sinoć ispala iz ‘Masked singera’

Kada ju je voditeljica Nikolina PIšek pitala kako je uspjela ujutro biti premijerka, odgovorila je ‘zato što sam kraljica i zato što sam koristila Uber.‘

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…

ZAMP tužio grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Ovih dana stigla je milijunska tužba gradu Zadar koju je dobio od…

Postignut kompromis: Vlada dozvolila svinjokolje svinjama koje su nosile FFP2 maske

Nakon 10 dana intenzivnih prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela predvođenog neustrašivim…