Prosvjed
Timeshift9/Wikimedia Commons

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića jučer je održan prosvjed punog naziva Festival slobode i zastare, tijekom kojega su prosvjednici upućivali poruke protiv USKOK-a zbog  antikorupcijskih mjera kojima se, smatraju, samo šire panika i strah od korupcije.

Hrvatska inače već nekoliko tjedana za redom bilježi rekordan rast broja korumpiranih, ali organizatori prosvjeda tvrde da je taj broj već godinama jednak, te da je USKOK samo počeo više testirati.

Prosvjednicima se među ostalima obratio popularni influencer Zoki, koji smatra da USKOK želi ljudima oduzeti pravo na veselje i druženje, jer se novim mjerama, osim legalnih, ograničava i radno vrijeme ilegalnih klubova. Priznao je i da je bio u kontaktu s korumpiranim osobama, ali u izolaciju, kako je rekao, ne želi ići.

Premijera Plenkovića nitko ne šalje u izolaciju, a mene svi šalju, samo zato jer nemam političku moć. E, pa, neće ići! – ljutito je  poentirao poznati influencer i zaradio ovacije.

Povjesničar Zlatko optužio je medije da pričama o korupciji skreću pozornost s bitnih tema, poput utvrđivanja tko je prvi potegao nož prilikom šaketanja ustaša i partizana u Hrvatskoj narodnoj gostioni na Velikoj Jelsi u studenom 1943.

Teologinja Josipa sagledala je pak problematiku s gledišta duhovnosti. Podsjetila je okupljene da se i u Bibliji spominje zatvoren krug osoba na privatnoj večeri, od kojih je jedan drukao vlastima, pa je poslije pronađen obješen. – Upravo je ta priča česta tema na misama u Župi sv. Anđela u Savskom Gaju, pod koji spada i zagrebački kvart Remetinec, gdje sam nedavno napisala knjigu, objasnila je Josipa.

Zaključak je skupa da je korupcija u Hrvatskoj normalna pojava i da ne treba ometati rad Vlade, Sabora i javnih tvrtki novim antikorupcijskim mjerama. Kada sav novac bude ukraden, i korupcija će nestati sama od sebe, poručuju organizatori skupa.

Ipak, neki od stručnjaka preporučuju pridržavanje određenih mjera, i to čak povrh onih koje je propisao USKOK. Iako maske nisu preporučeno sredstvo zaštite od korupcije, zagrebački odvjetnik Anto Nobilo preporučuje svojim klijentima da dobro pokriju usta i izbjegavaju svaki socijalni kontakt.

reporter: Tibor Simić

Možda ste propustili

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…

Nikad nećete pogoditi tko je bivša hrvatska premijerka koja je sinoć ispala iz ‘Masked singera’

Kada ju je voditeljica Nikolina PIšek pitala kako je uspjela ujutro biti premijerka, odgovorila je ‘zato što sam kraljica i zato što sam koristila Uber.‘

ZAMP tužio grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Ovih dana stigla je milijunska tužba gradu Zadar koju je dobio od…

Postignut kompromis: Vlada dozvolila svinjokolje svinjama koje su nosile FFP2 maske

Nakon 10 dana intenzivnih prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela predvođenog neustrašivim…

Novi slučaj trovanja u Rijeci: Muškaracu (43) nakon čaše mineralne dijagnosticiran prijelom podlaktice

Večeras je u KBC-u Rijeka zaprimljen novi slučaj teškog trovanja mineralnom vodom.…

Sesvete: Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

Jučerašnje olujno nevrijeme nije zaobišlo niti moćno postrojenje za manipulaciju ionosfere, poznato…