NASA potvrdila kako postoje veće šanse za postojanjem inteligentog života na Veneri nego u Hrvatskoj
foto: NASA

Otkako je prije nekoliko dana objavljena informacija da su astronomi otkrili plin u atmosferi Venere koji bi mogao potjecati od živih organizama, počela su nagađanja o tome je li moguće da na susjednom planetu postoji neki oblik života. Takva ideja je do prije par mjeseci bila nezamisliva većini znanstvenika, s obzirom na činjenicu kako su uvjeti na Veneri smatrani izrazito nepogodnima za život, jer je ondje dnevna temperatura dovoljno visoka da otopi olovo, a atmosfera je izrazito kisela.

No, s obzirom na to kako na to da se plin fosfin na Zemlji povezuje isključivo sa živim organizmima, astronomi su odlučili još jednom proučiti uvjete na Veneri i usporediti ih s drugim, za život podjednako nepodobnim područjima na Zemlji.

Hrvatska najsličnija Veneri

Hrvatska je bila logičan izbor za komparativnu analizu kako bi usporedili uvjete za život s onima na Veneri. Zapravo, kada smo napravili prve projekcije ispostavilo se da jedino što Hrvatskoj nedostaje jesu kisele kiše, sve ostalo je manje više isto”, rekla je profesorica Jane Greaves sa Sveučilišta u Cardiffu, koja je s kolegama objavila znanstveni rad u znanstvenom časopisu, Nature Astronomy.

Znanstvenici su vrlo brzo, analizirajući floru i faunu došli do nepobitnog zaključka kako je na Veneri moguće postojanje jednostavnih oblika života koje su pronašli u Hrvatskoj. Ova vijest je oduševila znanstvenike jer su konačno dobili nepobitnu potvrdu o postojanju života u svemiru. No, razočaranje je nastupilo kada su isti test pokušali primijeniti kako bi dokazali mogućnost postojanja inteligentnog života.

Test inteligencije na žalost negativan

“U početku smo svi bili puni entuzijazma, vrlo lako smo dokazali postojanje jednostavnih oblika života. Ali kada smo aplicirali Darwinove evolucijske formule sve se raspalo. U Hrvatskoj jednostavno nismo uspjeli pronaći tragove inteligentnog života, unatoč milijardama godina evolucije” – potvrdila je vidno razočarana Jane Greaves.

Problem je nastao kada je kvantno računalo, koje je radilo analizu nasumično odabranih podataka s terena, počelo obrađivati video iz 2016. godine koji prikazuje proslavu u HDZ-ovom izbornom stožeru. Taj video je bio dovoljan kako bi iz varijable anulirao i Teslu i Boškovića i Ružičku. Znanstvenici su pokušali ponoviti test i izolirati taj sporni video za kojeg su mislili da je kompromitiran, no u ponovljenom testu računalo je pronašlo Facebook profil Ivana Pernara i stvar je bila gotova. Šanse za inteligentnim životom su bile ravne nuli.

Ipak postoji nada?

No, iako znanstvenici na ovom nisu uspjeli pronaći tragove inteligentnog života u Hrvatskoj, to nije u potpunosti isključilo mogućnost postojanja takvog života na Veneri, jer prema za sada dostupnim podacima, još uvijek nisu zabilježeni tragovi plinova koji sugeriraju postojanje Hrvata u Venerinoj atmosferi, stoga postoji mogućnost kako je tamo ipak moguće postojanje inteligentnog života.

Možda ste propustili

Hrvatski znanstvenici izolirali gen odgovoran za spajanje vikenda

Nemate dovoljno vremena za hobije jer cijele dane radite? U skoroj budućnosti…

ČUDO U SRBIJI! Ovaj dječak naučio je paliti hrvatske zastave prije nego što je naučio izgovarati slovo R

Iz Beograda nam stiže topla ljudska priča o trogodišnjem dječaku koji je…

BMW predstavio novi model za balkansko tržište koji blokira otvaranje prozora dok je upaljen radio

Njemački proizvođač premium automobila BMW odlučio je stati na kraj balkanskim vozačima…

ZNANSTVENICI ZBUNJENI: Umjesto imuniteta krda, u Hrvatskoj se pojavio mentalitet stada

Dok svjetska znanstvena zajednica lomi koplja oko postizanja konsenzusa o učinkovitosti imuniteta…

ZAMP tužio grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Ovih dana stigla je milijunska tužba gradu Zadar koju je dobio od…

WHO zaustavio testiranja na cjepivu Billa Gatesa jer su se pacijenti počeli zamrzavati i resetirati

Farmaceutska kompanija Microsoft objavila je u ponedjeljak kako je Svjetska zdravstvena organizacija…