pad bdp a 1

Vijest o padu hrvatskog BDP-a iznenadila je sve kritičare i nevjerne Tome koji su mu prognozirali pišljivi jednoznamenkasti pad u drugome kvartalu. No, oni koji ga poznaju nisu niti najmanje sumnjali da će se pad hrvatskog BDP-a prikazati u veličanstvenom, dvoznamenkastom broju.

15,1 %

Hrvatsko gospodarstvo palo je u drugom tromjesečju 15,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je njegov najveći pad u jednoj godini. Ili ako želite biti optimistični, možete reći kako smo ostvarili 84,9 % od prošlogodišnjeg BDP-a u Q2 2020. Ovako izgleda manje strašno.

Sada slobodno možemo reći kako pad od 8,8 posto koji je zabilježen u prvom tromjesečju 2009. godine, na početku globalne financijske krize, sada izgleda kao uspomena na dobra stara vremena.

Doduše, zasluge si ovaj puta ne može pripisati Vlada, nego ih treba pripisati pandemiji koronavirusa i restriktivnim mjerama usmjerenih na suzbijanje virusa, što je paraliziralo gospodarsku aktivnost od druge polovice ožujka do kraja travnja.

cicak bdp

Budući da su stručnjaci prognozirali pad od 13,9%, možemo reći da ih je ovaj pad BDP-a iznenadio kao Kolindu i Karolinu pad Čičkovih hlača dok je primao povelju. Svi su znali da bi se to moglo dogoditi, ali nitko to ipak nije očekivao.

Možda ste propustili

ZAMP tužio grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Ovih dana stigla je milijunska tužba gradu Zadar koju je dobio od…

Postignut kompromis: Vlada dozvolila svinjokolje svinjama koje su nosile FFP2 maske

Nakon 10 dana intenzivnih prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela predvođenog neustrašivim…

Nikad nećete pogoditi tko je bivša hrvatska premijerka koja je sinoć ispala iz ‘Masked singera’

Kada ju je voditeljica Nikolina PIšek pitala kako je uspjela ujutro biti premijerka, odgovorila je ‘zato što sam kraljica i zato što sam koristila Uber.‘

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…

Sesvete: Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

Jučerašnje olujno nevrijeme nije zaobišlo niti moćno postrojenje za manipulaciju ionosfere, poznato…