Screenshot 2020 03 30 at 10.05.31 800x430 1
foto:N1

U nedjelju je objavljena informacija da bi se pandemija koronavirusa mogla produžiti do kraja lipnja što znači da bi izvanredno stanje i izolacija potrajala do ljeta. Ta je vijest izazvala paniku među saborskim zastupnicima jer je zbog toga doveden u pitanje najveći hrvatski blagdan – Sveto spajanje neradnih dana.

Zastupnici su u nevjerici čitali crne prognoze kako postoji izgledna šansa da škole, trgovine, restorani i Sabor budu zatvoreni sve do srpnja. Zbog toga nitko neće moći spojiti dva blagdana i uz eventualno jedan dan godišnjeg odmora ostvariti ultimativno životno postignuće – tjedan dana godišnjeg prije ljetnih praznika.

-Sveto spajanje neradnih dana u lipnju je više od običnog blagdana. To je dio Hrvatskog nacionalnog identiteta kojeg jednako cijene i s kojim se u istoj mjeri identificiraju i nacionalne manjine, tako da bismo mogli reći da je to jedini iskonski državotvorni blagdan – izjavio je vidno prestrašeni Milorad Pupovac.

Dva najveća kluba zastupnika odmah su zatražila izvanrednu sjednicu sabora kako bi se dvotrećinskom većinom usvojio Zakon o maksimalnom trajanju pandemije, kako bi zakonskim putem spriječila prisutnost virusa COVID-19 najkasnije do početka lipnja kako bi se zastupnici mogli bar malo vratiti na posao prije blagdana Svetog spajanja.

-Mi znamo da će virus otići sigurno prije Dana antifašističke borbe. Ali to nije prihvatljivo rješenje, jer nikome se ne ide na godišnji odmah nakon izolacije. Nama treba bar tjedan dana da se vratimo na posao kako bi iskonski mogli uživati u zasluženom odmoru. Zato pandemija mora prestati najkasnije do 10. lipnja – izjavio je šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Na žalost zastupnici nisu uspjeli sazvati izvanrednu sjednicu zbog pandemije, zbog čega im je Stožer za civilnu zaštitu odobrio osnivanje zatvorene Facebook grupe u kojoj će zastupnici iznositi zakonske prijedloge u formatu postova, a glasat će lajkanjem.

Zbog ove situacije Stožer je izradio i novi Pravilnik o glasanju o putem društvene mreže Facebook. Tako će zastupnici, ako žele podržati neki prijedlog komentirat će s 👍, ukoliko se ne slažu s prijedlogom 👎, a ako su suzdržani trebaju odabrati 😬.

Osim emotikona za glasanje, Pravilnik predviđa još nekoliko posebnih emotikona koje zastupnici mogu koristiti tijekom saborskih rasprava u grupi. Tako je predviđen poseban emotikon 🙈 za slučaj da Pernar objavi nekakav prijedlog, kao i emotikon 🖕kojeg zastupnici mogu koristiti ako na dnevni red dođe točka o rezanju plaća saborskim zastupnicima.

Možda ste propustili

Hrvatska dobila počasnu titulu samuraja zbog vrsno izvedenog demografskog harakirija

Iz Japana su nedavno stigle dobre vijesti za Hrvatsku, koja je primljena…

ODGOVOR ČITATELJIMA ‘Visoki časni sud HDZ-a’ nije vijest s NewsBara!

U posljednjih nekoliko sati smo primili veći broj poruka čitatelja NewsBara koji su…