unuk baka 2

Rezultati najnovijeg istraživanja kojeg je objavio Državni zavod za statistiku pokazuju kako prosječan hrvatski umirovljenik mora savladati minimalno dva strana jezika, ukoliko želi normalno komunicirati sa svojim unucima. Ovi podaci su uistinu zabrinjavajući, ako uzmemo u obzir kako do 2013. godine umirovljenici nisu uopće morali znati govoriti strane jezike te da su sa svojim unucima bez problema razgovarali na hrvatskom, uz eventualno pokoju riječ iz bosansko-hercegovačkog rječnika.

-Dva su faktora koja su najviše utjecala na ovaj trend. Prvi je, logično iseljavanje zbog čega unuci kao materinji jezik uče engleski, njemački i francuski. A drugi je faktor pojava tog nesretnog YouTubea, na kojem djeca danas vise od dana svog začeća. Čim se dokopaju tableta ili telefona zakače se na prvi jezik kojeg čuju i to im postaje materinji jezik – objasnio je prof.dr.sc. Miodrag Slab, voditelj istraživanja.

Iz škole stranih jezika Polyglotte su potvrdili kako je primijećen trend povećanog interesa za stranim jezicima, a najviše se traže engleski, njemački, španjolski i francuski. Umirovljenici navedene strane jezike savladavaju u pravilu bez većih problema, tako da već nakon tri mjeseca tj. završenog prvog stupnja umirovljenici bez problema mogu započeti razgovarati sa svojim unucima.

Kako neslužbeno doznajemo, zabilježen je tek jedan slučaj nesretne umirovljenice koja je pokušala savladati mađarski – ali bezuspješno. Nakon što je tri semestra slušala predavanja prvog stupnja na kraju je jednostavno odustala i odlučila blokirati unuka na svim društvenim mrežama. Osim toga, nabavila si je slušni aparat kako bi se mogla praviti da ga ne čuje kada joj dođe u posjetu.

Još jednom podsjećamo kako su upisi na tečajeve stranih jezika još uvijek u tijeku, tako da ako kliknete na ovaj link i upišete svoj tečaj još danas, do ljeta možete naučiti kako se na njemačkom ili engleskom kaže sarma i skuhati svom unuku njegovo najdraže jelo.

Možda ste propustili

HRVATSKI SVINGERI NA APARATIMA: Stožer zabranio vođenje ljubavi u grupama s više od 50 osoba

Nakon što je Stožer svojim nedavnim odlukama digao na noge poduzetnike, na…

Bjeloglavi uhljeb proglašen autohtonom hrvatskom vrstom strvinara

Nakon bjeloglavog supa, i bjeloglavi uhljeb postao je zakonom zaštićena vrsta strvinara.…

Stožer uvodi nove mjere: ”Ne ograničavamo vjenčanja već ih spajamo sa sprovodima”

Krunoslav Capak najavio je nove mjere Stožera civilne zaštite pa vjenčanja više…

Udruga blokirani trlja ruke: U listopadu će u jednom danu dobiti 300.000 novih članova

Predstavnici Ministarstva pravosuđa i Hrvatske javnobilježničke komore trebali bi se sastati ovaj tjedan. Za njih nema žurbe, kažu da “imaju još vremena” pripremiti se da se ne dogodi blokada 300.000 ljudi u jednom danu, ali ako se i dogodi – božemoj – bar će Udruga blokirani dobiti nove članove.

Učenik dobio jedinicu prvog dana škole jer nije znao nabrojati sedam sekretara Stožera

Prvi dan škole uvijek je stresan, a ove godine situacija je još…

Zbog gumi na maskama milijuni građana bit će prisiljeni na plastične operaciji zatezanja ušiju

Kako nazire vrhunac a time i mogući završetak pandemije koronavirusa građani se…