unuk baka 2

Rezultati najnovijeg istraživanja kojeg je objavio Državni zavod za statistiku pokazuju kako prosječan hrvatski umirovljenik mora savladati minimalno dva strana jezika, ukoliko želi normalno komunicirati sa svojim unucima. Ovi podaci su uistinu zabrinjavajući, ako uzmemo u obzir kako do 2013. godine umirovljenici nisu uopće morali znati govoriti strane jezike te da su sa svojim unucima bez problema razgovarali na hrvatskom, uz eventualno pokoju riječ iz bosansko-hercegovačkog rječnika.

-Dva su faktora koja su najviše utjecala na ovaj trend. Prvi je, logično iseljavanje zbog čega unuci kao materinji jezik uče engleski, njemački i francuski. A drugi je faktor pojava tog nesretnog YouTubea, na kojem djeca danas vise od dana svog začeća. Čim se dokopaju tableta ili telefona zakače se na prvi jezik kojeg čuju i to im postaje materinji jezik – objasnio je prof.dr.sc. Miodrag Slab, voditelj istraživanja.

Iz škole stranih jezika Polyglotte su potvrdili kako je primijećen trend povećanog interesa za stranim jezicima, a najviše se traže engleski, njemački, španjolski i francuski. Umirovljenici navedene strane jezike savladavaju u pravilu bez većih problema, tako da već nakon tri mjeseca tj. završenog prvog stupnja umirovljenici bez problema mogu započeti razgovarati sa svojim unucima.

Kako neslužbeno doznajemo, zabilježen je tek jedan slučaj nesretne umirovljenice koja je pokušala savladati mađarski – ali bezuspješno. Nakon što je tri semestra slušala predavanja prvog stupnja na kraju je jednostavno odustala i odlučila blokirati unuka na svim društvenim mrežama. Osim toga, nabavila si je slušni aparat kako bi se mogla praviti da ga ne čuje kada joj dođe u posjetu.

Još jednom podsjećamo kako su upisi na tečajeve stranih jezika još uvijek u tijeku, tako da ako kliknete na ovaj link i upišete svoj tečaj još danas, do ljeta možete naučiti kako se na njemačkom ili engleskom kaže sarma i skuhati svom unuku njegovo najdraže jelo.

Možda ste propustili

HRVATSKI SVINGERI NA APARATIMA: Stožer zabranio vođenje ljubavi u grupama s više od 50 osoba

Nakon što je Stožer svojim nedavnim odlukama digao na noge poduzetnike, na…

Zagorski roditelji ogorčeni prevelikim maskama: Župan greškom naručio maske iz Afganistana

Roditelji iz Strmeca na društvenim su se mrežama požalili na maske koje…

Jelena Veljača počela pisati status o Milanoviću, vojska dignuta na najviši stupanj pripravnosti

Glavni stožer Oružanih snaga u 13:00 sati je izdao crveno upozorenje i…

Bjeloglavi uhljeb proglašen autohtonom hrvatskom vrstom strvinara

Nakon bjeloglavog supa, i bjeloglavi uhljeb postao je zakonom zaštićena vrsta strvinara.…

Pljačkaši banaka se žale kako ih nitko više ne shvaća ozbiljno otkako svi u banke ulaze s maskama

Sindikat pljačkaša banaka žali se kako pljačkaši sve teže zarađuju za život…

Crkva dobila 53 milijuna iz fonda za razvoj jer je zaostala

Nakon što se u medijima pojavila informacija da je od 58 milijuna…