avenija dubrovnik

Stanovnici hrvatske prijestolnice proteklog vikenda mogli su uživati i u novoj turističkoj atrakciji – prvoj službenoj utrci umirovljenika preko Avenije Dubrovnik.

Podsjetimo, pretrčavanje umirovljenika preko Avenije Dubrovnik stari je hrvatski običaj koji vuče korijene još od osmanskih osvajanja u 15. stoljeću.

Zagrebački umirovljenici tada su se isprva u strahu od osmanske okupacije skrivali u novozagrebačkim pothodnicima, a nakon turske kapitulacije ponosno su počeli pretrčavati preko Avenije Dubrovnik nakon čega im je drug Tito u čast pobjede osigurao i najmoderniju prometnu signalizaciju. Od tada svaki novopečeni umirovljenik prolazi inicijaciju pretrčavanja avenije u dvije kategorije – pero-laka kategorija u kojoj trče praznih ruku, te superteška kategorija u kojoj nose prepune vrećice obližnjih trgovačkih centara.

Zagrebački umirovljenici sretni su i ponosni što je njihova 500-godišnja tradicija konačno i institucionalno prepoznata te se nadaju kako će i umirovljenici iz drugih gradova podržati ovu respektabilnu manifestaciju.