medved

Istraživanje iskustava emigracije mladih članova iz Hrvatske provedeno na uzorku od 56 ispitanika u dobi od 19 do 29 godina potvrdilo je da su razlozi za emigraciju danas većinom iz ekonomskih razloga – bolje plaće i boljih radnih uvijeta. No, najnoviji slučaj iz ministarstva branitelja pokazao je da u Hrvatskoj postoje i ljudi koji misle drugačije.

Iako su u zemljama Europske unije posebno tražena zanimanja vozača, Josip Širić, vozač ministra branitelja odlučio je ostati u Hrvatskoj i pokušati još jednom. Priča postaje još zanimljivija kada saznamo da je Širić 60-postotni invalid iz Domovinskog rata, boluje od PTSP-a, ali uz sve to, umjesto da pobjegne u Njemačku kao stotine tisuća drugih kukavica, odlučio je pronaći posao i pokušati Hrvatskoj.

“Nisam bježao 91′, pa neću ni sada’

Na žalost, Širiću država ne dozvoljava da dobije stalnu prijavu uz zdravstveno i mirovinsko jer je on već u braniteljskoj mirovini koja iznosi 14.000 kuna. Zbog svega toga, Širić za svoj rad vozača ministra naknadu dobiva preko ugovora o dijelu, pa je upitno hoće li mu se ovaj posao uopće ubrojati uradni staž.

“Moj prethodnik je dobio otkaz zbog mene, ali ja sam spreman riskirati!”

Širić napominje kako je svjestan da je njegovo radno mjesto nesigurno, jer je čuo da je njegov prethodnik dobio otkaz kako bi ministar mogao zaposliti njega, ali ni to ga nije pokolebalo u nakani da ostane u Hrvatskoj.

Širić je tako postao inspiracija i putokaz mladima koji svakog dana razmišljaju o odlasku iz Hrvatske. Jer, kao što vidite, nije uvijek sve tako sivo.

Možda ste propustili

Hrvatska dobila počasnu titulu samuraja zbog vrsno izvedenog demografskog harakirija

Iz Japana su nedavno stigle dobre vijesti za Hrvatsku, koja je primljena…

ODGOVOR ČITATELJIMA ‘Visoki časni sud HDZ-a’ nije vijest s NewsBara!

U posljednjih nekoliko sati smo primili veći broj poruka čitatelja NewsBara koji su…