ured predsjednika
FACEBOOK/URED PREDSJEDNIKA

Ničim izazvan i bez ikakvog povoda Ured predsjednika Republike Hrvatske poslao je priopćenje medijima u kojem tvrdi kako su izrazi ‘Druker’ i ‘Narikača’, stari hrvatski pozdravi koji su dio hrvatske baštine a potječu još iz opere Nikola Šubić Zrinjski. U dopisu stoji kako je Stručna skupina za suočavanje s povijesti bolesti provela opsežno istraživanje kako bi konačno pronašli odgovor na pitanje koje razdire hrvatsko društvo – jesu li izrazi ‘druker’ i ‘narikača’ primjereni za korištenje u svakodnevnom govoru.

Skupina na čijem su čelu sjedili istaknuti članovi Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta isprva je bila s prijedlogom da pronađu povijesnu poveznicu između izraza ‘druker’ i ‘narikača’ s hrvatskim nacionalnim bićem. No, nakon što su propali svi pokušaji, odlučili su posegnuti za artiljerijom i otvoriti stranice opere Nikola Šubić Zrinjski, u kojoj se može pronaći gotovo sve.

-Ja sam isprva bio skeptičan da ćemo takvo što pronaći u operi Nikola Šubić Zrinjski jer nikada nisam čuo oca da nekoga pozdravlja s ‘Drukeru, za dom, spremni’. Ali očito sam pogriješio – izjavio je Jurica pl. Francetić, voditelj skupine.

Otkriće je bilo zapanjujuće, Nikola Šubić Zrinjski je doista koristio pozdrav ‘druker’ kada je saznao da je netko odavao informacije Turcima prilikom opsade Sigeta. Pri tome je uz pozdrav ‘druker’ koristio još brojne stilske epitete upućene njegovoj obitelji, koje Skupina nije posebno navodila, ali ih ured ima u pripremi za svaki slučaj.

Osim drukera, u operi se spominje i ‘narikača’ koja oplakuje Šubića Zrinjskog nakon pogibije, koristeći pri tom jedan od popularni stari hrvatski pozdrav.

“…tko će mene sada Za dom, spremni pozdravljati”.

Ured predsjednika nije poslao nikakvo dodatno obrazloženje uz ovaj dopis, tako da ga prenosimo u cijelosti.

Možda ste propustili

ODGOVOR ČITATELJIMA ‘Visoki časni sud HDZ-a’ nije vijest s NewsBara!

U posljednjih nekoliko sati smo primili veći broj poruka čitatelja NewsBara koji su…

Hrvatska dobila počasnu titulu samuraja zbog vrsno izvedenog demografskog harakirija

Iz Japana su nedavno stigle dobre vijesti za Hrvatsku, koja je primljena…