hz

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavio je danas novu mjeru za izolaciju svih zaraženih koronavirusom, koja bi trebala osigurati stopostotnu izolaciju na period od 40 dana. Krizni stožer sastavljen od najboljih domaćih stručnjaka predložio je Vladi da sve zaražene ukrcaju u brzu liniju HŽ-a na relaciji Zagreb-Vukovar, što će biti dovoljno da se osigura potpuna izolacija na minimalno 40 dana, ukoliko ne bude zastoja u prometu.

Stručnjaci su razmatrali i opciju korištenja redovne linije, no za time još uvijek nema potrebe, budući da se prva cjepiva očekuju za nešto više od mjesec dana. Ova opcija bi imala smisla ukoliko bi bilo potrebno pacijente staviti u izolaciju dok društvo ne razvije kolektivni imunitet.

-Brza linija HŽ-a je savršen izbor. Taj entitet se kreće takvom brzinom da putnici i dalje imaju osjećaj kretanja, a opet dovoljno je sporo da se u njemu mogu posluživati pića ili obavljati operativni zahvati. Osim toga, naši građani su već navikli na ovakva putovanja, stoga nikome neće biti ništa neobično provesti 40 dana u ovakvoj izolaciji – izjavio je ministar Vili Beroš.

Brojne europske zemlje su već pokušale kopirati hrvatski model izolacije u željezničkom prijevozu, no, koliko god testirali čak i najduže rute, iz nekog razloga nisu uspjeli zadržati pacijente u izolaciji duže od četiri sata. Zbog ovoga Vlada razmišlja o tome da HTZ u suradnji s HŽ-om u svoju ponudu uvrsti i izolacijski turizam – kao autothoni hrvatski proizvod čije je temelje postavio osobno Franjo Tuđman.

Možda ste propustili

Grad Zagreb uvozi 100.000 gay komaraca iz Italije kako bi zaustavio razmnožavanje

U Zagrebu se odvija neobičan i kontroverzan potez u borbi protiv komaraca.…

Sesvete: Oluja potrgala i antene na HAARP postrojenju koje izaziva oluje

Jučerašnje olujno nevrijeme nije zaobišlo niti moćno postrojenje za manipulaciju ionosfere, poznato…

ZAMP tužio grad Zadar jer nije plaćao autorsku naknadu za morske orgulje

Ovih dana stigla je milijunska tužba gradu Zadar koju je dobio od…

Nikad nećete pogoditi tko je bivša hrvatska premijerka koja je sinoć ispala iz ‘Masked singera’

Kada ju je voditeljica Nikolina PIšek pitala kako je uspjela ujutro biti premijerka, odgovorila je ‘zato što sam kraljica i zato što sam koristila Uber.‘

Postignut kompromis: Vlada dozvolila svinjokolje svinjama koje su nosile FFP2 maske

Nakon 10 dana intenzivnih prosvjeda Stožera za obranu hrvatskog sela predvođenog neustrašivim…