tudman spomenik restauracija
Zagreb, 03.12.2018 – Postavljen je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmau u ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Najveći spomenik bivšem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, autora Kuzme Kovačića, otkriven je danas u Zagrebu, a već nekoliko sati nakon toga započeli su radovi na njegovoj restauraciji.

Spomenik visok 4,2 metra prošlog je tjedna postavljen na lokaciju blizu koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, otkud gleda na budući spomenik Domovini koji bi se trebao postaviti između ‘Lisinskog’ i zgrade Gradskog poglavarstva.

No, već prilikom samog otkrivanja spomenika uočena su brojna oštećenja zbog čega ga nitko nije prepoznao. Umjesto oduševljenja, među okupljenima se čulo zgražanje.

To nije moj taaataaaa – rasplakao se Miroslav Tuđman ugledavši spomenik te je u suzama otrčao preko ceste.

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode odmah je reagirao te kontaktirao španjolsku umirovljenicu Cecilia Giménez (83) koja je pokušala 2012. godine restaurirati fresku ‘Ecce Homo’. Iako neki tvrde da ta restauracija možda i nije uspjela, svi se slažu da je i ona puno bolja od trenutnog stanja te da i čak i ona više nalikuje Franji Tuđmanu nego sadašnji kip.

Možda ste propustili

ODGOVOR ČITATELJIMA ‘Visoki časni sud HDZ-a’ nije vijest s NewsBara!

U posljednjih nekoliko sati smo primili veći broj poruka čitatelja NewsBara koji su…

Hrvatska dobila počasnu titulu samuraja zbog vrsno izvedenog demografskog harakirija

Iz Japana su nedavno stigle dobre vijesti za Hrvatsku, koja je primljena…